Geneesmiddel Distributiesystemen (GDS)

Soorten geneesmiddel distributiesystemen

Er zijn verschillende soorten geneesmiddel distributiesystemen, zoals:

  • De uitgifte van medicijnen op een rol (weekmedicatie) is een andere manier om medicijnen te verdelen in plaats van het gebruik van medicijndozen. Bij deze methode zijn de pillen voor elke patiënt en toedieningstijd verpakt in doorzichtige zakjes met duidelijke informatie over de medicatie. De zakjes zijn afzonderlijk verzegeld en worden geleverd in de vorm van een medicatierol voor elke patiënt. De weekmedicatie wordt op de rol geleverd voor korte een perioden van een week tot meerdere weken. Dit is afhankelijk van de verzekeraar en van de cliënt.
  • Een medicijndoos is een speciaal ontworpen verpakking voor medicijnen die is bedoeld om te helpen bij het ordenen en beheren van medicijnen. Dit is vooral nuttig voor mensen die verschillende medicijnen moeten innemen op specifieke tijden van de dag.
  • Dagcassettes zijn verpakkingen voor medicijnen die zijn ontworpen om de patiënt te helpen bij het innemen van de juiste dosering op de juiste tijden. De medicijnen worden verdeeld in compartimenten voor elke dosis op specifieke tijden van de dag.
  • Medido is automatische slimme medicijndispenser. De Medido staat bij de cliënt thuis en is door de apotheek voorzien van een medicijnrol met de juiste medicatie. Zodra het tijd is om medicijnen in te nemen, geeft het apparaat een geluid- en lichtsig­naal. De cliënt drukt op een knop en de medicatie komt in een ingescheurd zakje tevoorschijn. Het enige wat de cliënt nog hoeft te doen, is het innemen van de medicijnen.

Voordelen weekmedicatie op een rol

Nadelen weekmedicatie op een rol

Medicijnen op de rol helpen in het medicatieproces, maar dit systeem kent wel een aantal problemen.

  • Alleen hele tabletten zijn geschikt om te verpakken in ‘medicijnen op rol’. De zakjes zijn niet geschikt voor andere toedieningsvormen, zoals insuline, inhalatiemedicijnen en dranken. Je moet naast medicatiezakjes dus altijd blijven letten of de cliënt nog andere, losse medicatie krijgt.
  • ’Medicijnen op rol’ zijn minder geschikt wanneer er vaak wisseling van medicijnen is bij een cliënt.
  • Bepaalde medicijnen mogen niet opgenomen worden in een geneesmiddel distributiesysteem (opiaten mogen wel in dit systeem).

Bron: https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/gds-medicatierol

  • Berichtcategorie:GDS